Kategoriat
Yleinen

Kilpailuttaminen + vapaus

Kilpailutus Vähän tarkemmin kuin jutuissa maailmanlopusta (onneksi tuli tämä koronavirus, joka vähentää saastuttamista edes pieneksi hetkeksi ja yhdistää pirstaloitunutta ihmiskuntaa) Suurin syy tähän huonoon tilanteeseemme on tietenkin meidän lähes kaikkien ostokäyttäytymisessä. Ostaessamme olemme ensinnäkin työnantajia (palkanmaksajia) ja mahdollisimman vähän maksaessamme (halvimman perässä juostessamme = kilpailuttaessamme) tosi asiassa maksamme tuotteen tekijöille (”parhaassa” tapauksessa itsellemme) mahdollisimman pientä palkkaa. Jo 1970-luvulla kenkien- ja vaatteidenvalmistus siirtyi Hong Gongiin. Tämä riistomme on johtanut kehitys/kehittyvissä maissa alipalkkaukseen, lapsityövoiman käyttöön, luonnon saastuttamiseen jne. Meillä itsellämme työttömyyteen, köyhien köyhtymiseen ja rikkaiden rikastumiseen, yhä suurempiin yksiköihin, globaaleihin yrityksiin. Palvelut ovat kadonneet maaseudulta, kirkonkylistä, pienistä kaupungeista, jopa isojen kaupunkien keskustoista (pankit, postit, kaupat, julkinen liikenne, taksit, koulut, jne.). Eläköön tasa-arvo! Kauko-Idässä teetämme itsellemme vaatteita, kenkiä ym. ihmisillä, joiden työaika on jopa 15 tuntia päivä ja töitä on 7 päivää viikossa eikä palkka riitä silti elämiseen. Kauhistelemme USA:n orjien asemaa ennen orjuuden poistamista. Kuitenkin itse saatamme omat ”orjamme” vielä selvästi huonompaan asemaan. Olemme siis pahempia, kuin silloiset valkoiset isännät. Toisaalla asia on ratkaistu käyttämällä lapsityövoimaa, kun vanhempien tulot eivät riitä perheen elättämiseen. Me sitten kaksinaamaisuudessamme kiellämme lapsityövoiman käytön. Mihin suomalaiset yritykset käyttävät näin saadut voitot? Paulig muun muassa homopornon eli Tom of Finlandin tukemiseen (sanovat taiteeksi).
Nyt halvimman perässä juokseminen on siis johtanut monilla aloilla maailmanlaajuisiin yrityksiin ja voimakkaaseen riippuvuuteen toinen toisistamme. (Me suomaiset olemme erityisen riippuvaisia ulkomaankaupasta.) Näiden seurauksena yhden pankin töppäily USA:ssa vei lähes koko maailman lamaan 2008. Koska kilpailu on kovaa, ei yrityksillä ole mahdollisuutta satsata luonnonsuojeluun, tai edes varautua pienimpiinkään varotoimenpiteisiin esimerkiksi sähkökatkoksen varalta. Tietääkseni kaupan kassatkaan eivät toimi ilman verkkovirtaa. Jos laitat varolaitteet, niin joudut nostamaan hintoja ja asiakkaat siirtyvät toiseen kauppaan. Samoin tuotteiden varastointi ei kannata. Näin ollen miten voidaan vaatia lisää palkkaa ja työpaikkoja, kun itse toimillamme olemme tehneet kaikkemme, että työpaikat vähenisivät/siirtyisivät ulkomaille ja yritysten palkanmaksukyky heikkenisi? Myöskään kansalaiset itse eivät ole varautuneet mitenkään häiriöihin rahan tai ruuan saannissa. Juuri tänään 4.3.2020 oli juttu toimeentulotuen maksatuksen viivästymisestä. Monille tuen viivästyminen muutamalla päivällä aiheuttaa vaikeuksia. Afrikassa esimerkiksi opettajien palkat voi olla maksamatta yli vuoden. Mikä haloo syntyisikään SAK:ssa samoin tapahtuessa meillä, vaikka olemme huomattavasti vauraampia? Monella taviksella on tili miinuksella, koska meillä velkoja. Moneksiko päiväksi sinulla on ruokaa jääkaapissa ja minne laitat ruoat säilöön sähkökatkoksen kestäessä vähänkään kauemmin? Ennen vanhaan oli tapana säästää jotakin pahan päivän varalle. Mitä meillä siis on pahan päivän varalle? Vain velkaa ja osamaksusopimuksia. Täysin järjetöntä tämä touhu. Me syytämme kiinalaisia saastuttamisesta ja kuitenkin he saastuttavat vähemmän kuin me suomalaiset henkeä kohti. Kuinka paljon saasteita tulee Suomeen ((ja muualle Kiinan ulkopuolelle)) tuotettujen tuotteiden takia, jotka saasteet tietenkin pitää laskea meidän aiheuttamiksi? Kaikki toiminta perustuu talouskasvuun. Viime vuodet maailman talous on ollut Kiinan talouskasvun varassa. Miten voimme syyttää Kiinaa saasteista? Itse olemme hyväksyneet tämän systeemin. Kun joku homma on saatu automatisoitua, ohjelmoijille ja koodareille sekä automaation työttömäksi tehneille työntekijöille on löydettävä työtä eli keksittävä uutta automatisoimista joko nykyisessä tuotannossa (lisää työntekijöiden työttömyyttä) tai keksittävä uutta humpuukia tuottava yritys, jolloin aluksi tulee töitä molemmille (automaation tekijöille ja työntekijöille) kunnes automaation lisääntyessä lopulta yritykseen ei tarvita montaakaan ihmistä ja kierre jatkuu, jatkuu ja jatkuu (luonto saastuu, saastuu ja saastuu, työttömyys maailman laajuisesti katsoen kasvaa, kasvaa ja kasvaa), kunnes tulee todella suuri katastrohvi savoksi sanottuna.
Moraaliset, henkiset ja hengelliset syyt (ei läheskään kaikki)
Länsimainen vapauskäsitys: vapaudet tarkoittavat vapautta tehdä mitä haluaa ja pahahan haluaa tehdä pahaa. Ks. myöhemmin Ykkösaamussa lisää
Vapaus liikkua, matkustella (yksityisautoilu, lentokoneet, lomamatkat jne. eli vapaus saastuttaa ilmakehää. …)
Sananvapaus, mielipiteenvapaus: vapaus valehdella, pilkata, solvata jos ei muuten niin taiteeksi nimittämällä (esim. satiiri ja sikamessias).
Vapaus käyttää huumeita mm. viihde-, taide-, kulttuuri- ja huippu-urheiluihmisille: seurauksena esimerkiksi Meksikon huumesota, tähän mennessä ainakin 80 000 kuollutta.
Vapaus harjoittaa seksiä kenen tai minkä kanssa sattuu (kuppa, tippuri, AIDS, …) (homot toi AIDS:in USA:sta Suomeen) Miten paljon onkaan kuluja, surua jne. AIDS aiheuttanut ja kuinka suuri osuus siinä lieneekään homoilla? Siitä huolimatta meitä uskovia haukutaan joka käänteessä, kun taas homojen mieltä vähänkin pahoittavista puheista tai Raamatun lainauksista joudut heti oikeuteen.

Ykkösaamu: kolumni ma 28.11.2016 Jari Ehrnrooth: Vähemmän hoitoa – enemmän terveyttä (2 pätkää)
Terveyspolitiikan epäonnistuminen johtuu väärästä vapauskäsitteestä. Ajatellaan, että tärkeintä on turvata jokaiselle henkilökohtainen elintapavapaus ja hyvät terveyspalvelut. Lisäksi ihmisiä nätisti neuvotaan ja autetaan hoitamaan itseään ja elämään terveesti. Jos nämä ohjauskeinot riittäisivät, liikakilot eivät nyt painaisi kansan enemmistöä eli huomattavasti useampia kuin 60-luvulla, alkoholia ei kulutettaisi nyt kolme kertaa enemmän kuin 60-luvun alussa, varusmiesten tulokset Cooperin juoksutestissä eivät olisi laskeneet vuosi toisensa perään, kakkostyypin diabetes ei olisi yleistynyt kansansairaudeksi, maksakirroosi ei veisi niin monia hautaan, masennuslääkkeitä ei syötäisi melkein puolen miljoonan voimin. Vastoin parempaa tietoani voin tyynesti pilata terveyteni vaikkapa sokerilla, viinalla, tupakalla ja valvotuilla öillä. Kun niistä johtuva uupumus, masennus, valtimosairaus, diabetes tai syöpä iskee, menen vain terveyskeskukseen tai sairaalaan hoidettavaksi ja KELA maksaa viulut.
Mikä parasta, vakuutusmaksuni eivät nouse, koska ne on sosialistisen periaatteen mukaan jaettu koko kansan (työntekijöiden ja työnantajien) kesken prosenttiosuutena tuloista. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa, että tervettä ja hyvää elämää elävät vastuulliset yksilöt kustantavat oman hoitonsa lisäksi sairasta ja huonoa elämää elävien vastuuttomien yksilöiden moninkertaisia terveydenhoitokuluja. (Kuinkahan kauan??)

Tammikuun loppu 2019 Vanhusten huono hoito Esperi Care, Attendo, … (aiemmin kunnat)
Lastensairaala (valm. toukokuu 2018) kosteusvahinkoja 3, 6, 8 kerr. Työ tehty sivu-urakoina.

Ajattelin tämän ”talven” työmarkkinaneuvottelujen olleen viimeisen mahdollisuuden maapallon pelastamiseksi. Koska palkkoja vain nostettiin (muuallakin kuin Suomessa), katsoin tämän viimeisen mahdollisuuden menneen ohi. Tämä juttuni on aika raakile ja tässä on paljon vanhoista kirjoitelmista otettua, mutta kun väitetään, ettei meillä ihmisillä ole mitään osuutta tähän koronan leviämiseen, niin ehätin tämän laittamiseen tähän uuteen plokiini, kun se vanha ploki ei suostunut tulemaan alas tänne maan päälle sieltä pilven päältä pilvipalvelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *